KERK LOFTWONING, DEURNE

KERK LOFT

Deurne, Nederland

Villanueva Architect
Project architect: Dennis Villanueva
Completion: 2018
Size: 115m2

Bij een herbestemming van een kerkje in Deurne (Noord-Brabant) tot 6 woningen, is één woning ontworpen als open loftwoning. Ondanks de beperkte smalle en lange ruimte, wordt de ruimtelijkheid optimaal benut. De verschillende verdiepingen worden benadert als open vloervelden waar sanitair “blokken” zijn gepositioneerd, die restruimtes overlaat voor de verschillende functies.

Langs de lange kastwand ontstaat een zichtlijn over de hele lengte van de woning. Deze betreffende kast vormt tevens de belangrijke spil die de ruimtes met elkaar verbind. De kast wand start als keukenwand gaat over in een trap met aansluitend in het verlengde van de trapopstap de lage tv kast.
De gevouwen stalen trap is geïntegreerd in de kastwand en geeft het geheel een industrieel karakter, dat goed aansluit bij de bestaande beton kolommen en balken van de kerk die in het zicht blijven.
Een glazenvloer in de slaapkamer verbindt visueel verticaal alle ruimtes en laat ook daglicht door op de begane grond. Vanaf de begane grond is de bestaande houtendakconstructie zichtbaar die doorloopt tot de nok van het dak door de vide in de masterbedroom.

Door de perfect gepositioneerde gesloten blokken en kastwanden die dienen als verbindende elementen, is een woning gecreëerd met een open loft karakter waarbij de bestaande elementen van de kerk goed tot hun recht komen.