LOFT LICHTTOREN, EINDHOVEN

LOFT LICHTTOREN

Eindhoven, Nederland

Villanueva Architect
Project architect: Dennis Villanueva
Completion: 2009
Size: 100m2

De lichttoren is een gebouw (bouwjaar 1909-1921) in de binnenstad van Eindhoven, die de eerste fabriek van de lichtdivisie van Philips onderbracht. Gedurende de jaren heeft Philips zijn productie en product development verhuist naar andere plaatsen. Echter is tot vandaag de lichttoren nog steeds een icoon voor Eindhoven.

In 2009 is AWG architecten verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en de herbestemming van de lichttoren naar een hybride gebouw voor wonen, werken en vrijetijd besteding. Het hele gebouw werd gestript tot de betonnen constructie en de karakteristieke grote raampartijen werden vervangen door dubbelglas met smalle stalen raamprofielen die speciaal voor het gebouw zijn ontwikkeld.

Al de woningen waren aangeboden als kale ruimtes om toekomstige bewoners hun eigen loft te kunnen ontwerpen met hun eigen architect. Villanueva Architect ontwierp een loft ten Zuiden op de 5de verdieping met zicht op het lichtplein en de Witte Dame (o.a. Design Academy Eindhoven). Om het industriele karakter met zijn hoge plafonds te behouden is een ontwerp gemaakt met een open vloerplan. De slaapkamer, keuken en living zijn bevinden zich allemaal in een open ruimte en zijn visueel met elkaar verbonden. De slaapkamer inclusief de badkamer zijn visueel gescheiden van de woonruimte door betreffende ruimtes te plaatsen op een ophoging.