TANDARTSENPRAKTIJK, PANNINGEN

TANDARTSENPRAKTIJK

Panningen, Nederland

Villanueva Architect
Project architect: Dennis Villanueva
Completion: januari 2017
Size: 350m2

Een jaren leegstaande voormalige autogarage heeft een nieuwe bestemming tot tandartsenpraktijk gekregen. Het gebouw is gestript en gesloopt tot alleen de kolomconstructie en dak.

Voor de nieuwe functie is de routing en scheiding van werkers en bezoekers van groot belang en dit principe is de basis geweest voor het ontwerp. In de grote ‘doos’ die het gebouw vormt is een tweede ‘doos’ geplaatst waar de werkfuncties in gevestigd zijn. In het zogenaamde box-in-box principe zorgt de kleine box ervoor dat de werkfuncties een privé karakter krijgen en compact zijn gehouden met korte en effectieve looplijnen met aandacht aan de hygiëne
De overgebleven restruimte buiten de kleine box functioneert als openbare bezoekersruimte. De gang die voor de voorgevel doorloopt werkt als bufferruimte tussen de wachtruimte en de behandelkamers. De gang en aanliggende transparante behandelkamers geven de gevel van buiten een gelaagd dynamisch karakter waarin de verschillende transparanties constant het beeld en ervaring veranderen.
Op de hoek van het gebouw zijn de glazen puien naar binnen geplaatst zodat de de entree wordt benadrukt met een overdekte buitenpatio. Bij binnenkomst ervaart men een hoge ruimte, maar men voelt zich niet verloren in de ruimte omdat twee lagere blokken de ruimte indelen en functionele nissen (kinderspeelhoek, garderobe, tandenpoetshoek, etc.) creëren.