DENTAL PRACTICE, PANNINGEN

DENTAL PRACTICE

Panningen, The Netherlands

Villanueva Architect
Project architect: Dennis Villanueva
Completion: Januari 2017
Size: 350m2

In Panningen, a small village in the South of The Netherlands, a former car dealer/workshop has been converted into a dental practice.

The design consists of a box-in-box concept in which a functional box is placed within the main volume. The functional and more private practice box is placed back to allow a clear separation between the staff functions and the public patients’ area.
A long continuous glass partition wall in front of the four treatment rooms provides the rooms with natural daylight and an open spacious experience.
The rigid façade was given a more dynamic appearance by introducing wooden panels in varied sizes within the large aluminium framed windows. An outside patio was created on the corner of the building to emphasize the main entrance.
The patient waiting area with its high ceiling was provided with two lower boxes, maintaining the spacious volume and at the same time defining the fluid circulation space. The two lower boxes were designed to become part of the generic space and to accommodate multiple integrated functions, such as a wardrobe, a children’s play corner, a tooth brushing corner and toilets.

Strategically placed functions in the main volume have formed a spacious and fluid floor plan. The dental workspace is kept compact and functional with short walking lines, creating an optimal working environment for the staff. Variety in light, space and transparency has resulted in a well-balanced dental practice for all users.